Het reist de pan(handle) uit

Broodje "shoarma"

We zijn weer een maandje verder, dus tijd voor een update. Helaas weinig nieuws, mede te danken aan het feit dat het zonnetje zijn winterslaap besloot te houden in januari. Temperaturen vielen terug naar een graad of 5 gedurende januari en de eerste week van februari, dus de buitentijd werd beperkt tot een absoluut minimum.

Het was weer tijd voor de jaarlijkse inventory bij Tommy - ik ben er nog altijd werkzaam - en ik werd ook opgetrommeld om elk verkoopbaar item in de winkel te tellen. Ik werkte een lang weekend en kon overnachten bij Sam (store manager) zodat ik niet drie keer vier uur in de auto te hoefde te zitten. Het was weer als vanouds leuk, toch jammer dat die winkel niet hier in Pensacola zit zodat ik wat vaker zou kunnen werken.

Twee weken later sloeg de verveling plotseling om in drukte, vooral aan school gerelateerde drukte. Je wordt hier als full-time student beschouwd als je vier vakken per semester volgt. Ik volg er vijf, met ook nog een zogeheten "lab" wat eigenlijk alleen maar biologie-practicum is als aanvulling op het vak biologie dat ik volg. Dat practicum is echter net zo tijdrovend als een willekeurig ander vak, dus als je puur kijkt naar hoeveel tijd ik kwijt ben met school, is dat gelijk aan zes vakken. En dan willen er nog wel eens deadlines samenvallen. Dat begon in de laatste week van januari, en vanwege mijn uitstekende uitstelvaardigheden was de week daarna niet minder druk.

De week daarna was het tijd voor de jaarlijkse viering van het feit dat iedereen in mijn omgeving het nog een jaar met me uit heeft kunnen houden. Dit keer was dat wat specialer dan normaal, omdat het het 21ste jaar was dat men met mij opgezadeld zit. In Amerika houdt dat in dat je nu niet meer hoeft te schrikken als er hard geklopt wordt op de deur waarachter een feestje gehouden wordt, aangezien ik nooit van m'n leven meer aangehouden kan worden voor "underage drinking". Wat voelde ik me weer 16. Overigens brengt 21 zijn ook nog andere voordelen met zich mee, zoals een autoverzekering die zo'n 25% omlaag is gegaan, altijd mooi meegenomen. In de week van mijn verjaardag is het zonnetje begonnen met uitslapen in half-wakkere toestand; we hebben alweer temperaturen gezien boven de twintig graden en hoewel die volgende week weer terugvallen naar iets daaronder, zal het niet lang meer duren voor we het strand weer eens op gaan zoeken.

In de tussentijd zal ik me gaan vermaken met schoolactiviteiten, waarvan er een aantal op de planning staan. Als eerst heb ik gesolliciteerd voor een baan als Hospitality Assistant bij The Department of Housing en Residence Life hier op de campus. Als ik aangenomen word, mag ik helpen met het organiseren van zomerkampen, conferenties en dat soort dingen gedurende de zomer. Ik ben sowieso van plan om deze zomer in Pensacola te verblijven, en deze baan zou me gratis onderdak + 1 maaltijd per dag opleveren. Daarnaast ben ik ook uitgenodigd voor Phi Eta Sigma. Dit is een soort van landelijke studievereniging voor eerstejaars die een cijfergemiddelde hadden hoger dan 3.5 (maximum is 4.0). Ik viel daar ook onder (3.95), en ik heb me laten vertellen dat het goed staat op een cv, dus die uitnodiging heb ik maar geaccepteerd en daar zou 6 april dan een heuse "induction ceremony" voor plaatsvinden. Geen idee wat ik me daar bij moet voorstellen, maar ik zie het wel.

De balans tussen gezond, makkelijk, lekker en goedkoop op het gebied van eten is ook nog altijd niet echt gevonden. Voorgaande semesters werd me verplicht een soort van eetabonnement te nemen waarmee ik tien keer per week mocht eten in het cafetaria van de universiteit. Dat hoefde dit semester niet meer en omdat die tien keer per week te veel bleek, heb ik dat dit semester niet doorgezet. Er is een keuken in het appartement met een oven, microwave en gaspitjes, maar ik heb nog niks kunnen vinden dat dus gezond, makkelijk, lekker en goedkoop is. Tuurlijk, voor lunch kun je hotdogs maken, en 's avonds is er altijd pizza, maar dat ben je na twee maanden ook wel weer eens zat. Alternatieven zijn cornflakes of M&M's (twee halen, n betalen, ka-ching), maar ook daar valt niet lang op te leven.

Maar opeens had ik een geniale ingeving: een broodje shoarma! Tot zover het 'geniale', want het idee was leuker dan de uitvoering. Voor een broodje shoarma heb je maar drie dingen nodig, maar ik had nog nooit van die drie dingen gehoord hier. Nouja, maar proberen uit te leggen dan in supermarkt, te beginnen met shoarmavlees. Google translate was van mening dat shoarma in het Engels 'kebab' heette en daar hadden natuurlijk alle alarmbellen al hadden moeten gaan rinkelen, maar dat deden ze niet. Kebab is niet hetzelfde als shoarma, niet in Nederland en niet in Amerika. "Nouja," zo was mijn redenering, "het zal wel ongeveer hetzelfde zijn." Dus ik vragen naar kebab, maar dat hadden ze alleen op een spies. Het leek me geen geweldig idee om het broodje ook aan de spies te rijgen en het op die manier te eten, dus ik vroeg of ze het niet los hadden. De mevrouw zei dat ze wel wat kon snijden voor me. Prima, dat ging goed, tot ik vroeg hoeveel het eigenlijk kostte. Niet dat het nu zo duur was, maar ze zei dat het dezelfde prijs had als de biefstuk, omdat dat was waarvan ze het ging snijden. Drie Big Bens hadden nu af moeten gaan, maar ik voelde nog geen nattigheid, en ik zei dat ik dan zelf wel gewoon wat biefstuk kocht en het zou gaan snijden. Ik bedacht me thuis pas dat shoarma in de meeste gevallen varkensvlees was en dat een biefstuk daar in de verste verten niet op zou gaan lijken...

Dan had ik nog broodjes nodig, maar ga maar eens uitleggen wat voor brood je zoekt als je de naam ervan even kwijt bent. Bij schijfvormige broodjes denken ze hier natuurlijk meteen aan bagels, en een bagel shoarma leek me geen fantastisch idee. Gelukkig kon ik met behulp van Wikipedia opzoeken hoe het brood heette, en toen ik het woord 'pita bread' liet vallen, wisten ze ineens waar ik het over had. 2/3, alleen de knoflooksaus nog. Dat werd een 'garlic & herb sauce mix', dat leek me goed genoeg.

Een paar avonden later had ik de tijd genomen om de lap biefstuk, de broodjes en de sausmix om te toveren tot een delicaat. Uiteraard kreeg ik de biefstuk niet zo mooi in reepjes gesneden zoals in de verpakking bij Albert Heijn, dus in plaats van varkensreepjes werden het biefstukblokjes. De "knoflooksaus" was zo gemaakt maar uiteraard geen echte knoflooksaus, en eigenlijk was alleen het broodje gelijkwaardig aan die in Nederland. Kortom, in plaats van een broodje shoarma werd het die avond een broodje biefstukblokjes met een sausje dat knoflooksaus voor moest stellen maar dat niet was. Kortom, geen groot succes, ondanks dat het niet eens vies was. Ik met mijn goede ideen, vanavond wordt het weer pizza.

Tot slot nog even de mededeling dat over 2,5 week Spring Break hier begint, en aangezien de meesten hier nu 21 zijn, zijn er een soort van plannen om naar Panama City Beach, springbreakoord bij uitstek, te gaan. Ik heb het er al eerder over gehad hier, maar aangezien ik nu 21 ben zou het dit jaar wel eens een echte MTV Spring Break kunnen gaan worden. Mocht je niet weten wat dat is, dat is misschien maar beter ook. Anyway, I'm out, volgende maand zullen er vele uren op het strand doorgebracht worden, dus dan hopelijk meer nieuws.

Reacties op "Broodje "shoarma""

Destin/Pensacola-tijd: zondag 26 juni 2011 om 22:16:06
Nederlandse tijd: maandag 27 juni 2011 om 05:16:06

Ferdi schreef:

Na ongeveer hetzelfde idee als wat jij had te hebben ben ik op zoek gegaan naar het engelse woord voor broodje shoarma, en kwam toevallig op je blog terecht.

Zit zelf in Australie voor een aantal maanden en eet zo ongeveer elke dag pasta (goedkoop, makkelijk, lekker & gezond) met daarin de mogelijke varianten als in rode, groene en witte pasta.

Nu op kantoor kwam ik op het idee om ook een broodje shoarma te gaan maken en na je verhaal te lezen, heb ik er nog meer zin in gekregen. Ben benieuwd hoe het afloopt maar in iedergeval bedankt voor de tip!

Cheers!