Dat is nog eens rente

Dan toch nog eens een dag vrij, en Piet (of moet ik zeggen Pete ?) Paulusma zat er helemaal naast wat betreft het weer. Niks regen of bliksem, gewoon bijna dertig graden en volle zon met misschien af en toe eens een wolkje hier en daar.

Omdat ik nog altijd een check van Tommy had liggen welke ik wel eens om zou willen zetten naar giraal geld reed ik eerst maar even naar de bank. Dat ging uiteraard vlekkeloos, en de vrouw vroeg mij of ik een “way2save” account wilde opzetten. Uhh, een wat ? Daarmee wordt er een dollar afgeschreven elke keer als ik met mijn pinpas betaal, welke op een spaarrekening wordt gezet tegen 5% rente. Crap, had ik dat geweten toen ik hier net kwam, dan had daar een aardig bedrag op gestaan nu, gezien het feit dat ik zo’n beetje alles met kaart betaal hier. Dat was voor nu echter niet echt een optie meer, immers zo veel betalingen zal ik niet meer doen en in Nederland ga ik de kaart niet gebruiken vanwege hoge transactiekosten.

Ik was echter nog wel op zoek naar een manier om nog een soort van rente te krijgen over het geld dat ik hier verdiend heb. Dat ga ik met de lage dollarkoers niet omzetten naar euro’s, dat laat ik hier lekker staan voor een volgende keer dat ik in de States ben. Het zou echter wel leuk zijn om wat rente te kunnen vangen over dat bedrag, maar dat zit er hier niet echt in. Er zijn drie opties: een CD (nee, geen muziek of software maar een certificate of deposit; een termijndeposito zoals dat in Nederland heet), een savings account (spaarrekening) of een ‘moneymarket’, een soort spaarrekening bedoeld voor hogere bedragen. Dat laatste viel af, Tommy betaalt nou ook weer niet zo extreem goed dat ik op mijn vijfentwintigste kan rentenieren. Dus, een CD of een spaarrekening.

Nadeel van een CD is dat je een penalty moet betalen als je het geld vroegtijdig wilt opnemen. Ik vroeg wat de rente was als ik het zes maanden vast wilde zetten en het drie maanden van tevoren op wilde nemen. Dat was zo weinig dat ik me af ging vragen hoe hoog de rente dan was. Dat viel, om het maar even mild uit te drukken, behoorlijk tegen. Als ik het zes maanden vast zet krijg ik een whopping 0,75% rente per jaar, een jaar is 0,85% en vijf jaar is 1,16%. De boete is de rente die je zou krijgen in de resterende periode (dus als je een jaardeposito hebt en je stopt dat na vier maanden moet je de rente die je eigenlijk zou krijgen over de resterende acht maanden betalen), dus dat is ook niet al te veel dan. Als de rente voor een termijndeposito al zo laag lag, dan was ik benieuwd naar wat een spaaraccount dan voor rente gaf, if at all. Nou, het geeft wel rente, maar dan moet je wel ver achter de komma gaan kijken: 0,05% per jaar. Ja, dat schiet niet op natuurlijk. Ik heb ze maar gezegd dat ik er wel even over na ga denken en thuis keek ik even hoe het bij andere banken zat, maar het is overal nou niet bepaald hoog te noemen… Het is jammer dat ik die way2save niet eerder had ontdekt, anders was dat nog een mooie mogelijkheid geweest.

Uiteindelijk ging ik dus onverrichterzake weer naar huis, at wat en fietste toen nog even naar het strand om wat zon op te pikken. Twee uur later schuilde de zon achter de opkomende wolken en ging ik maar weer naar huis. Geen zin om wat te koken bestelde ik weer eens iets. Geen pizza dit keer, maar Chinees. Die zit hier vlakbij, je betaalt geen bezorgingskosten en voor $10 heb je een goede maaltijd. Een prima maaltijd voor weinig dus. De avondprogrammering was verder leeg, maar morgen is er nog genoeg tijd om productief te zijn omdat er dan weer een volle dag werken op het programma staat.

Reageren niet mogelijk.

?>